laupäev, 12. aprill 2014

Hip-hip-hurraa!

Hip-hip-hurraa! Sutaq-i esi kah uskõq, aq valmis saivaq!  Jo põimukuuh kirodi, et naksi näid kindit kudama ja et piinüide vardidõga kudamine võtt umbõlõ aigu. Nojah, ku mä edimält arvassi, et kua sõrmkindaq, sis vaihõpääl naksi vägüse paistuma, et mul olõssi väega säändsit randmidõ lämmistäjit vajja. Aq anna-s taalõ tundõlõ perrä ja koi hoopis rusikkindaq. Sõrmkindaq jäiväq  ärq tuuperäst, et pelässi,et sõrmõq tulnuq pall'o kitsaq. 
Hip-hip hurraa! Ei suuda ka ise uskuda, aga valmis said! Juba augustis kirjutasin, et hakkasin neid kindaid kuduma ja et peenikeste varrastega kudumine võtab ikka meeletult aega. Nojah, kui ma alguses arvasin, et koon sõrmikud, siis vahepeal hakkas mulle vägisi tunduma, et mulle oleks hirmsasti selliseid randmesoojendajaid vaja. Õnneks ei andnud ma sellele tundele järele ja kudusin hoopis labakud. Sõrmikud jäid kudumata seepärast, et kartsin sõrmed liiga kitsad tulevat.
Tegelikult ei ole näih kindih kirikindide jaos sukugi pall'o silmi üte tsõõri pääl: 90. Õnnõs ommaq mul küländ peenükeseq käeq ja naaq kindaq mahussõq mullõ iks ilosahõ kätte. Ja külh ommaq lämmäq. Nakka vai vahtsõst talvõ uutma.
Tegelikult ei ole nendel kinnastel kirikinnaste kohta üldse palju silmi ringil: 90. Õnneks on mul küllaltki peenikesed käed ja nii mahuvad kindad mulle ikka ilusti kätte. Ja küll need on soojad! Hakka või uuesti talve ootama.
Pässäkirja olõ-s raamatuh nätäq ja nii mõtli taa esi vällä. Peris hää sai mu meelest.
Pöidlakirja ei olnud raamatus näha ja nii mõtlesin selle ise välja. Päris hea sai, vähemalt mu enda meelest.
Kirä võti Maruta Grasmane raamatust "Latvieša cimdi". Taa om Vidzeme kiri. Nii et mu edimädseq täüskasunuide kirikindaq ommaq hoopis Läti kiräga. 
Kiri on leitud  Maruta Grasmane raamatust "Latvieša cimdi". Tegemist on Vidzeme kirjaga. Nii et mu esimesed täiskasvanute kirikindad on hoopis Läti kirjaga. 
Koi 1 mm vardidõga. Olõ-s kõgõ parõmbaq vardaq ja paendu väega lihtsähe kõvõras. Pildilt omgi nätäq, määndseh kõrrah vardaq olliq, ku kudamisõ lõpõdi. Ja ausahõ, näid sai iks ka kudamise aigu õgvõmbas tagasi aetus.
Kudusin 1 mm varrastega. Paraku ei sattunud mulle kätte kõige paremad vardad, vaid sellised, mis läksid ikka väga kergelt kõveraks. Pildilt on näha, mis konditsioonis olid vardad, kui kudumise lõpetasin. Ja ausõna, ikka päris tihti ajasin neid sirgemaks tagasi.
Kindaq saivaq veidükene pall'o kangõq. Taa om vist külh perämäne kõrd, ku 1 mm vardidõga kolmõ langaga kua. A säändsit kindit saa-s ju kuiki üles tõmmadaq.
Kindad said veidi liiga kanged, see on vist küll viimane kord, kui 1 mm varrastega kolme lõngaga koon. Aga paraku ei olnud minul sellist iseloomu, et need kindad üles harutada ja veidi jämedamad vardad võtta.

13 kommentaari:

  1. Väga ilusad kindad!
    Ma koon praegu 1,5 varrastega sokke ja mul vardad näevad samasugused välja nagu Sul :) Kindaid koon tavaliselt 1,25 nõukaaegsete varrastega... hoopis teine tina teha. Mõnusalt painduvad ja ei muuda oma kuju.

    VastaKustuta
  2. Triine ja Ülle, aitäh! Need vardad võtsid jah igasugust kuju vahepeal. Eriti hull oli kindalõpukahandusi teha, 2 silmust kokku võttes kadusid vardad käe alt.

    VastaKustuta
  3. Need on küll pigem spagettid, kui vardad. Mis firma sellist rämpsu toodab? Vaatamata, sellele on kindad väga kaunid!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Need on Pony vardad. Ja olgem ausad, ma ostsin just need vardad seetõttu, et siis, kui ma kindaid kuduma hakkasin, olid need poes ainukesed nii peenikesed vardad.

      Kustuta
  4. Ah, nüüd on Sul kindD, mis pea ad. Astu kaua-kaua. Tihedasti kootud on ju vastupidavad. Ja imeilusad on ka!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Ma ka loodan, et peavad kaua vastu ja ei lase talvekülma ligi.

      Kustuta
  5. Need nii kenad, kas raatsid ikka kanda!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur aitäh! Praegu käin neid küll riiulil vaatamas-katsumas, ikkagi mu esimesed, aga küll talvekülm sunnib kandma.

      Kustuta
  6. On alles peen töö: väga ilusad!

    VastaKustuta
  7. Pony vardad on tõesti alla igasugust arvestust, samamoodi on kehvad ka alla 2mm Addid. 1mm tasub vaadata Knitpro süsinikke ja 1,25mm ja ülespoole Prymi vardaid - hoopis teine tera.
    Millist lõnga Sa kasutasid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Peab tunnistama, et lõngaks kasutasin seda, mis kodus oli: valge on Leedu villane, punane on vanaemast jäänud villane. Vaid sinise ostsin ekstra Viklist (vist Läti toodang). See Viklist ostetud lõng meeldis mulel küll - peenike ja ühtlane, peakski seda kinnaste kudumiseks juurde ostma. Kui kunagi ikka veel mõne paari kindaid koon.

      Kustuta