esmaspäev, 21. juuli 2014

Sõsara Anisette

Sõsar tahtsõ hindäle suvõs pitsmustrõga ni iist nöpsega pluusõt. Ja mul oll' õkvalt sobivahõ kotoh hää hulk puuvillast langa, miä oll' mul kunagi umast kleidist partiinumbrõ segähüse peräst üle jäänü ni minkäst es tiiä, midä kutaq.
Mu õde tahtis endale suveks pitsmustriga ja eest nööpidega pluusi. Ja mul oli kodus vägagi sobivalt paras kogus puuvillast lõnga, mis oli mul kunagi uma kleidi kudumisest üle jäänud (põhjuseks segadus partiinumbritega) ja millest ma ei teadnud, mida kududa.
Pluus om suurõmbalt jaolt kuat Red Hearti oppusõ perrä. Ku oppusõ perrä olõssi pidänü kudama eräle tüküq ni naaq perän kokko umblõma, sis taa oll' asi, midä ma sukugi tetäq es taha. Nii koigi kõrraga üteh tüküh ni umbli õnnõ käüsside alt. Raglaanikahanduisi ja põimmisõ man muutsõ ka veidükene. 
Pluus on kootud Red Hearti õpetuse järgi. Ainult et õpetuses soovitati kududa eraldi tükid, mis siis oleks tulnud hiljem kokku õmmelda. Et see oli asi, mida ma sugugi teha ei tahtnud, siis kudusin korraga ühes tükis ja õmblesin ainult varrukate alt. Raglaanikahanduste ja palmikute keeramise juures tegin ka natuke omaloomingut.   
Pruuksõ Dropsi langa Muskat, midä koi 4 mm vardidõga.
Kasutasin Dropsi lõnga Muskat, mida kudusin 4 mm varrastega.
Nöpsiq ommaq peri Tartu Vikli poodist. Ku ma sõsaralõ ütli, et osti tälle roosadõ lillega nöpsiq, oll' tä edimält iks peris hiitünü, aq ku näid nöpse näkk', sis miildüväq külh. Taa pildi pääl om värm kõgõ õigõmb, omgina sääne kerge lilla tooniga roosa.
Nööbid ostsin Tartu Vikli poest. Kui ma õele ütlesin, et ostsin ta pluusile roosade lilledega nööbid, oli ta alguses ikka päris hirmul, aga kui neid  nägi, siis meeldisid küll. Selle pildi peal on ka pluusi värv kõige õigem saanud, ongi selline kergelt lillaka varjundiga roosa.
Pluusõt saa-s sõsaralõ sälgä pruuvi inne, ku kõik jo kuat oll' (ja mi olõ-i samah suurusõh, nii et ka hindäle pruuvmisõst olõ-s määnestki api), aq mu suurõs rõõmus saigi edimädse kõrraga õkvalt hää. Aq et taa om sääne soonikulinõ mustrõ, sis naksi nöpse mant umbõlõ vallalõ kiskma, nii et pidi iist hõlmaq kokko umblõma, vallalõ jäi õnnõ kõgõ ülemädse nöpsi jago. A ku oppusõ pilti kaiaq, sis ma või kihvti võtta tuu pääle, et ka sääl ommaq hõlmaq kokko ummõlduq vai kuiki tõistmuudu kokko pantuq (mille muidu kõgõ ülemädse nöpsi alt kisk, aq koskilt muialt kisu-i).
Mul ei olnud võimalust proovida pluusi oma õele enne, kui see oli valmis kootud (ja ka endale proovimisest polnud mingit kasu, me pole kaugeltki samas suuruses), aga mu suureks rõõmuks sobis kui valatult. Ainult kuna tegemist on sellise soonikulise mustriga, siis hakkasid hõlmad nööpide juurest hirmsasti lahti kiskuma, nii et ei jäänud muud üle, kui õmblesin hõlmad kokku. Ainult kõige ülemine nööp jäi avatavaks. Aga kui nüüd õpetuse pilti vaadata, siis võiń kihla vedada, et ka seal on hõlmad kokku õmmeldud või kuidagi teisiti kokku pandud (miks muidu ülemise nööbi juurest kisub, aga kuskil mujalt mitte).

9 kommentaari:

  1. Nii ilus ja põnev! Väga kena! :)

    VastaKustuta
  2. Nii ilus ja kerge! Ning istub kui valatud!

    VastaKustuta
  3. Väga ilus pluus! Tekkis kohe tahtmine omale ka midagi sellist kududa

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Tiina! Aga muidugi koo, hea lihtne kudumine ja edenes ka kiiresti.

      Kustuta
  4. Väga ilus ja istub nii hästi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Aga tõele au andes tuleb öelda, et mu õde on selline kribu, et talle istuvad kõik asjad hästi. Muidugi kui just kehakate hirmsuur ei ole.

      Kustuta
  5. Mulle ka meeldiks sellist omada, aga minu käes kudumine nii kiiresti ei käi! ;) Tõeliselt ilus ja mõnus suveks!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Julgen kahelda, et selline pluus sul kiiresti ei valmiks. Märksõnaks on 4millimeetrised vardad :) Ja kui võtta veidi jämedam lõng ja 4,5millimeetrised vardad, nagu õpetus soovitab, siis edeneb veel kiiremini.

      Kustuta